Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?

Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?

Deski do krojenia są produkowane obecnie z różnych materiałów – szkła, plastiku, drewna i bambusa. Materiały te różnią się pod względem właściwości, a więc wykonane z nich akcesoria kuchenne będą się różniły. Aby wybrać najlepszą deskę do krojenia, musimy najpierw zdecydować się na odpowiedni materiał. W rzeczywistości możemy kupić nawet dwie lub trzy różne deski do krojenia, które wykorzystamy do krojenia różnych produktów spożywczych. Musimy też wziąć pod uwagę inne czynniki takie, jak rozmiar, tekstura czy łatwość konserwacji.

Unikaj szkła
Szklane deski do krojenia to dosyć popularny wybór, ponieważ wyglądają dobrze i stylowo w każdej kuchni. Jednak szklane deski mogą być zabójcze dla naszych noży. Okazuje się, że nóż potrafi stępić się od zaledwie 10 uderzeń o szklaną deskę. Jeśli mamy już szklaną deskę do krojenia, używajmy jej raczej, jako półmiska do serwowania. W tej roli będzie się prezentować niezwykle efektownie. Pamiętajmy o tym, że inne twarde materiały do krojenia, takie jak marmur, granit, ceramika i kompozyt, mogą powodować podobne uszkodzenia noży, jak szkło. Dlatego również należy ich unikać.

Wybierz odpowiedni rodzaj plastiku
Plastikowe deski do krojenia mogą być świetnym rozwiązaniem. Są tanie, łatwe do czyszczenia i bezpieczne dla noży. Jednak nie wszystkie plastikowe płyty są takie same! Unikajmy gładkiego plastiku, który będzie powodował ślizganie się noży. To bardzo niebezpieczne dla naszych palców. Z kolei plastikowe płyty akrylowe mogą zniszczyć nasze noże w podobnym stopniu, co szkło. Najlepszym wyborem są plastikowe deski do krojenia wykonane z polietylenu lub polipropylenu.

Zdecyduj się na drewno
Deski do krojenia wykonane z drewna są powszechnie stosowane. To zdecydowanie najbardziej popularne deski do krojenia zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i kuchennych amatorów. Deski do krojenia z drewna są piękne, wytrzymałe i bezpieczne dla noży. Na rynku dostępne są modele wykonane z wielu rodzajów drewna takich, jak dąb, klon i teak. Teak jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ pochłania bardzo małe ilości płynu, więc deska zużywa się wolniej.

Zdecyduj się na ekologiczną deskę bambusową
Deski do krojenia z bambusa są bardzo podobne do desek drewnianych. Charakteryzują się sporą wytrzymałością i pięknym wyglądem. Dodatkowo są wyborem przyjaznym dla środowiska, ponieważ bambus jest szybko rosnącym, wysoce odnawialnym surowcem. Deski bambusowe są lżejsze, niż deski drewniane. Nie muszą być również tak często konserwowane.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *